Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Ψημένο χταπόδι με Κριθαρότο συνταγή από τον Στάθη Τσίντζο(video)


Συνταγή από τον Στάθη Τσίντζο με καταγωγή από  τη Μαχαιρά  Ξηρομέρου

Το κριθαράκι ή μανέστρα είναι ζυμαρικό της ελληνικής και ιταλικής κουζίνας με ωοειδές σχήμα - πεπλατυσμένο στο κέντρο και μυτερότερο στα άκρα - και μέγεθος κόκκου ρυζιού ή σιταριού ή και μεγαλύτερο. 
Τόσο στα ελληνικά όσο και στα ιταλικά η ονομασία του προέρχεται από το δημητριακό κριθάρι. Φτιάχνεται από σιμιγδάλι το οποίο αρχικά ζυµώνεται µε νερό και στη συνέχεια πιέζεται µέσα από κατάλληλα καλούπια και παίρνει το γνωστό σχήµα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα, χρησιμοποιείται όμως γενικότερα στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
✍ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1 χταπόδι, καθαρισμένο 1½-2 κιλά ( δείτε βίντεο ) 2 ξηρά κρεμμύδια 4 σκελίδες σκόρδο (ή όσα σκόρδα θέλετε) 4 φύλλα δάφνης 100 ml ελαιολάδου 1000 ml κόκκινο κρασί 1 κουταλιά της σούπας. μέλι 50 ml ξίδι 300 γρ Κριθαράκι Χονδρό αλάτι πιπέρι ✍
ΟΔΗΓΙΕΣ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, κρεμμύδια και σκόρδο για 2-3 λεπτά. Τοποθετήστε χταπόδι και σοτάρετε μαζί για άλλα 2-3 λεπτά. Μην αλατίζετε. Κάλυψη με κρασί και ξίδι. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης και το μέλι. Τοποθετήστε το καπάκι και κάθε 15 λεπτά ανοίξτε το καπάκι για να αφαιρέσετε τον ατμό. Βράζετε για 45 - 60 λεπτά. Αφαιρέστε το χταπόδι από την κατσαρόλα. Σουρώστε το ζωμό και κρατήστε το.
Επίσης κρατήστε τα κρεμμύδια που έχουν ωραία υφή τουρσί τώρα. Σε μια κατσαρόλα τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, θερμαίνεται σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέστε το κριθαράκι και ανακατεύετε καλά για 1 λεπτό με τα κρεμμύδια. Ρίξτε το ζωμό για να καλύψετε το κριθαράκι . Αλατοπίπερο .
Συνεχίστε να ανακατεύετε και να προσθέτετε το ζωμό μέχρι να είναι έτοιμα τα ζυμαρικά. Αυτή η συνταγή σας χρειάζεται εκεί όλη την ώρα όπως το ριζότο. Το κριθαράκι είναι έτοιμο όταν δεν είναι πλέον τραγανό. Αν δεν έχετε αρκετό ζωμό προσθέστε λίγο νερό. Σερβίρετε αμέσως. 
Προσθέστε κομμάτια χταπόδι στην κορυφή και είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου